Strona WWWStrona WWW

Godło

Profilaktyka

WZW A (wirusowe zapalenie wątroby typu A)



WZW A (wirusowe zapalenie wątroby typu A), inaczej "żółtaczka pokarmowa", to ostra choroba zakaźna wywoływana przez wirus zapalenia wątroby typu A (HAV). Jest on odpowiedzialny za ostre stany zapalne i uszkodzenie miąższu wątroby.

WZW A to inaczej żółtaczka pokarmowa, wirusowe zapalenie wątroby typu A lub choroba brudnych rąk. Nic dziwnego - wystarczy zjeść skażoną żywność lub wypić zainfekowaną wodę, by się zarazić. A niestety WZW typu A daje poważne powikłania, które mogą doprowadzić do śmierci.


Jak dochodzi do zakażenia WZW A?

W ok. 95%  przypadków do zakażenia dochodzi drogą pokarmową poprzez spożycie:
 

- wody (także w formie kostek lodu) zakażonej przez osoby wydalające wirus HAV z kałem, a nie poddaną skutecznym zabiegom dezynfekcyjnym;

-  żywności, np. umytych w zakażonej wodzie warzyw lub owoców lub ryb, owoców morza z wód zanieczyszczonych zakażonymi fekaliami;

W rzadkich przypadkach do zakażenia dochodzi:

- poprzez bliski kontakt z osobami zakażonymi (chory możne zarażać 14–21 dni przed i ok. 7 dni po wystąpieniu objawów choroby);- drogą kontaktów seksualnych;- istnieje potencjalne, lecz niewielkie ryzyko zakażenia drogą naruszenia ciągłości tkanek (drogą krwi).

Osobami, które są najbardziej narażone na zakażenie WZW A są pracownicy oczyszczalni ścieków, obsługi urządzeń kanalizacyjnych i inni mający kontakt z nieczystościami. Również osoby pracujące w służbie zdrowia, żłobkach, przedszkolach i wojsku znajdują się grupie ryzyka. Prawdopodobieństwo zakażenia wzrasta także podczas wizyty w krajach endemicznego występowania choroby (w rejonie basenu Morza Śródziemnego, krajach Europy Wschodniej i Rosji oraz w krajach rozwijających się).


Ponadto pojawiają się:
- złe samopoczucie
- osłabienie
- gorączka

- brak apetytu

- nudności
 i wymioty

- ból brzucha

- ból mięśni i stawów

- świąd skóry

- ciemniejsze zabarwienie moczu

- odbarwiony stolec

Objawy ostre ustępują najczęściej po kilku dniach.

 

 Zapobieganie WZW A 

  •  przestrzegaj zasad higieny, także podczas przygotowywania posiłków;

  •  spożywaj potrawy po obróbce termicznej (gotowane, pieczone, smażone). Unikaj zwłaszcza niegotowanego mięsa oraz skorupiaków oraz kupowania żywności na ulicznych straganach;
  •  pij wyłącznie butelkowaną lub przegotowaną wodę (zwłaszcza podczas pobytu za granicą);
  •  chroń jedzenie przed owadami.